30 dec. 2010

Boktips: Tidernas Fisk av Samantha Weinberg

Tidernas fisk – jakten på kvastfeningen är den fantasiska historien om upptäckten av kvastfeningen, den upptäckt som kryptozoologer alltsedan dess ofta använt som argument för att bevisa att deras forskning och sökande inte är helt meningslöst.

Den här boken är skriven som en skönlitterär deckarberättelse och ger oss en inblick i det fantastiska i att finna en fisk man trott varit utdöd sedan dinosauriernas tid. Den är medryckande och välskriven, även om man inte är insatt i ämnet eller särskilt intresserad av det från första början.

Tidernas Fisk bjuder även på en liten nervkittling som ger genklang hos var kryptozoolog som läser den, och här följer ett utdrag ur boken som inte rör just kvastfeningen:

”År 1934 steg han ned till ett djup av 800 meter, vilket var många gånger djupare än någon människa hade vågat sig på tidigare, vare sig i dykardräkt eller i en undervattensfarkost. Där såg han en varelse som var drygt sex meter lång och mycket bred, till synes färglös och utan tydliga konturer, som rörde sig ljudlöst genom det mörka vattnet. Han lyckades aldrig identifiera det märkliga, ormliknande djuret – än i dag är det ingen som vet vad han såg – och han drog slutsatsen att människans kunskaper om havsdjupen fortfarande var mycket begränsade.”

Tidernas Fisk är slutsåld hos förlaget, men går att finna på de flesta bibliotek. Om den inte finns inne på just ditt bibliotek kan du dock gå dit och be dem beställa hem den från ett annat. Du kommer inte att bli besviken!

Ursprungligen publicerad Sep 27th, 2009

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar