30 dec. 2010

Chupacabra överallt!

 

De senaste åren har det dykt upp både videos, fotografier och döda exemplar av vad man tror kan vara den legendariska chupacabra.

Namnet chupacabra kan grovt översättas till ”getsugare” och kommer sig av att varelsen sägs döda boskap och dricka deras blod.

De första rapporterna om chupacabra kommer från 1970-talet då en liten stad kallad Moca terroriserades av en varelse som de kallade ”Vampyren i Moca”.
Många bönder rapporterade att de hade förlorat delar av sin boskap och alla djur som dött hade två små hål i nacken, samt saknade mycket blod.

Sedan dess har rapporterna seglat in från större delen av Sydamerika, Mexico och USA. På senare år har man lyckats döda i alla fall två exemplar av ett underligt djur som man tror kan vara den legendariske chupacabra. Ett utav dessa döda djur har dock identifierats som en slags prärievarg, och förklarats som ett missbildat exemplar. Det är dock underligt att det tycks finnas en hel stam med ”missbildade coyotes” och man kan börja fundera på var man drar gränsen mellan ras och missfoster.

Det jag själv funderar över är att även om själva bloddrickandet kanske är en myt så är det ändå mycket möjligt att de här prärievargarna är grunden för myten – och därmed faktiskt ÄR chupacabras. Det ena utesluter inte det andra. Prärievargar utesluter inte att det finns en undergrupp som numera kallas chupacabra, och att denna är så ovanlig att den fått många fasansfulla egenskaper tillskriven sig.
Problemet med kryptozoologi är att så fort mystiken försvinner så försvinner också många av anhängarna till fenomenet.

Kryptozoologi handlar inte om att motbevisa, som all annan vetenskap handlar det om att bevisa. Kan man inte acceptera att en del monster som målats upp fått mycket häftigare egenskaper än de senare visar sig ha i verkligheten så bör man nog söka ett annat intresse.
Det är ju trots allt inte sagor och monster vi är ute efter, utan djuren som ligger bakom legenderna. När deras existens bevisas är det fantastiskt nog i sig självt.

Källor: Udda Nyheter, Wikipedia, div. nyhetssändningar
Ursprungligen publicerad Sep 27th, 2009

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar