30 dec. 2010

Jätteboan i Kina och andra stora ormar


Det har kommit rapporter om en jätteorm i Kina som sägs vara nästan 17 meter lång. Enligt ryktet skall denna orm och ytterligare en jätteorm ha hittats när byggnadsarbetare höll på att bygga en ny väg i ett skogsområde i Guping. Det beskrivs att en av de bulldozers som användes skall ha råkat döda den gigantiska ormen och att strax därefter dök ”en enorm guldfärgad boaorm upp med öppna käftar”. Enligt ryktet skall även maskinisten som hanterade bulldozern ha blivit så chockad av upplevelsen att han fördes till sjukhus där han senare dog av en hjärtattack. Om inte annat får denna skrämmande slutkläm hela historien att klinga falskt.
Visserligen är historien redan avfärdad som bluff av kommunala tjänstemän i Guping eftersom det inte finns några boaormar i  området, men visst är det en häftig historia?


Då och då dyker det upp historier av det här slaget med jättelika ormar av olika slag på olika platser i världen. Faktum är dock att det finns ormar som är riktigt, riktigt stora, men just 17 meter långa ormar har man aldrig hittat. För några år sedan kom det många rykten om att man funnit och fångat en 15 meter lång orm, men den visade sig bara vara lite drygt sex meter enligt vissa uppgifter och närmare sju enligt andra. I filmen här nedan står det att den är tio meter lång, men det tror jag själv inte en sekund på, men det är en maffig filmsnutt!


Den största boaormen är den gröna anakondan som kan bli nästan tio meter lång och väga 250 kilo. Den håller dock till i Sydamerika och inte i Kina.
Ryktet beskriver den levande ormen i Kina som guldfärgad, men den gula anakondan blir ”bara” som mest fyra och en halv meter lång. Även denna boaorm bor bara i Sydamerika.


Den största ormen i dag är nätpytonormen och alltså inte ens en boaorm, den är dock inte lika tung som den gröna anakondan, men blir upp till tio meter lång.

I en kolgruva i Columbia har forskare funnit ett fossil av en jätteorm som levde för 60 miljoner år sedan.  Den skall ha varit tretton meter lång och vägt ett ton. Inga sjutton meter där heller.

Självklart har det genom åren kommit rapporter och ögonvittnesskildringar om än häftigare och större levande ormar, men ingenting har kunnat bevisas.
Tips är att du går utomhus och mäter upp tio meter, först då förstår man vilka otroligt häftiga ormar det faktiskt finns, även utan skrönor om giganter!

Källor: Nyheter 24, Wikipedia, Sveriges Radio
Ursprungligen publicerad Nov 12th, 2009

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar