30 dec. 2010

Riktiga drakar: Komodovaran (Varanus komodoensis)

I den andra delen av artikelserien ”Riktiga drakar” skall vi besöka världens största bevisade ödla. Komodovaranen eller Komododraken som den också kallas kan bli upp till 3,13 meter lång och väga över 160 kilo. I vilt tillstånd finns den bara på några få öar i Indonesien och där finns det bara kvar runt 4000-5000 exemplar.
Arten upptäcktes av Européer först 1910, och även om den givetvis varit känd av lokalbefolkningen långt innan dess så räknas detta som komodovaranens upptäcktsår.

Komodovaranen är en köttätare som både jagar själv och äter kadaver som den hittar. Yngre komodovaraner är fläckiga i  röda, bruna, gula och svarta nyanser, men när de blir äldre och större blir färgen mer eller mindre enfärgat gråsvart.
Svansen är lika lång som kroppen och har ett sextiotal sågformade tänder som kan bli upp till 2,5 centimeter långa. Dess saliv är ofta färgat av blod eftersom tänderna nästan är helt täckta av tandkött som naturligt slits sönder då varanen äter, detta ger inte bara varanen ett ganska skräckinjagande intryck, utan främjar också smittofarliga bakterier som lever i dess mun.

Länge trodde man att det var dessa bakterier som gjorde att ett bett från komodovaranen ledde till infektioner, men 2009 upptäckte forskarna vid Melbourne University stora giftkörtkar i ödlans underkäke som öppnas när den biter ihop kring benet på till exempel ett rådjur. När varanen bitit släpper den och bytet dör inom ett par dagar av giftet.

Det är spännande att man fortfarande kan upptäcka nya fakta om ett så fascinerande djur som trots allt varit känt hundra år för vetenskapen.
Om man vill se en Komodovaran i Sverige så kan man bege sig till Parken Zoo i Eskilstuna där det existerar hela två stycken.

 Källor: WikipediaDalstiernska, SR, Parken Zoo
Ursprungligen publicerad Jan 9th, 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar