30 dec. 2010

Yeti, Storfot och svenska troll

Förra året fångade en vandrare i de polska Tatra-bergen vad han tror är en snöman eller en yeti på film. Vandraren i fråga har tydligen själv alltid varit skeptisk till legender om en vildman, men räknar sig numera som omvänd. Filmen har skickats till The Nautilus Foundation i Warzawa i Polen där den skall undersökas av forskare. Som vanligt är filmen skakig och suddig och utgör alltså inget vidare bevis.

I de flesta kulturer på vår jord finns legender om någon slags stor, apliknande humanoid som bor i vildmarkerna. Ofta har han päls över hela kroppen som när det gäller yeti, storfot, Fouke-monstret, skunkmannen eller sasquatch, men ibland är han lite mer människoliknande som i våra egna legender om vildmän och troll.

Vildmännen i norden avbildas ofta som kraftiga, nakna, vanligtvis håriga och skäggiga män, med lövkrans kring huvud och höfter och beväpnade med en klubba, används ofta som sköldhållare i heraldiken. Vildmän förekommer till exempel i Danmarks kungliga vapen eller i det Svenska vapnet för Lappland.

Troll beskrivs ofta som stora, starka och med gott om hår på huvudet, tofsar på öronen och en lång svans med tofs. Enligt en del teorier skapades trollmyten efter mötet med samer och mer sydliga människor. Denna teori har fått vatten på sin kvarn efter att många av de föremål som enligt legend är gjorda av trollen har stora likheter med samiskt silversmide.

 Storfot [Bigfoot] och sasquatch beskrivs ofta som håriga över hela kroppen med grova, rödbruna hårstrån, en längd mellan två och tre meter och långa armar.

USA och Kanada har det rapporterats in över 1600 fynd relaterade till Storfot sedan 1800-talet. Många av dem är avgjutningar av fotavtryck. De första fotavtrycken rapporterades av upptäcksresande David Thompson 1811, men sedan dess har många andra dykt upp genom åren. De största som påträffats var upp till 20 centimeter breda och 60 centimeter långa. På grund av att avtrycken ofta uppvisar avtryck efter svettkörtlar, valkar och slitmönster så tror många forskare att avtrycken kommer från någon varelse som liknar en stor människoapa.


Den 20 oktober 1967 påstod sig jägaren Roger Patterson och hans kollega Robert Gimlin i Bluff Creek, Kalifornien att de hade fångat Storfot på film.  Filmen undersöktes av unversitet i New York, London och Moskva och de kom fram till att varelsen på filmen var ca 2 meter lång och tog 1 meter långa steg, längre än en människa brukar ta. Storfot på filmen gick med böjda ben och armarna fritt hängandes längs med sidorna. Skeptikerna påstår att filmen visar en stor man klädd i gorilladräkt.

För bara några få år sedan släpptes dock hela filmen på TV första gången och i samband med detta gjordes en undersökning av den filmade varelsens rörelsemönster. Efter denna undersökning kunde man fastslå att det inte var tal om en människa i en dräkt, eftersom varelsen rör sig på ett sätt som är praktiskt taget omöjligt för människor med en annorlunda viktfördelning och gångstil.

Vad kan man då sluta sig till av allt detta? Personligen tror jag att någonting finns där ute, men att varelserna i så fall är sällsynta och intelligenta och att det i stället för kryptozoologi rör sig snarare om antropologi. Om en grupp varelser skall kunna hålla sig gömda så länge för så många så måste det helt enkelt röra sig om intelligenta varelser som verkligen anstränger sig för att undgå upptäckt.

Ursprungligen publicerad Jan 6th, 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar