29 mars 2011

Robert Le Serrecs möte med en sjöorm

Den här välkända bilden till vänster togs 1964 av den franske fotografen Robert Le Serrec.

Utanför Australiens kust, den 12 december 1964 var Le Serrec tillsammans med sin familj och en god vän på väg över Stonehaven Bay när hans hustru fick syn på något stort och underligt som vilade på sandbottnen mindre än två meter under havsytan. När de kom lite närmare insåg de att det tycktes vara ett stort, grodyngelliknande djur. Först uppskattade de varelsen vara runt tio meter lång, men då de närmade sig ytterligare uppskattades längden till en bra bit över det dubbla.
Le Serrec tog några fotografier och körde sedan ännu närmare med motorbåten för att kunna filma varelsen. Först tänkte de försöka få varelsen att röra sig från båten, men eftersom barnen var rädda och de inte ville riskera att få båten förstörd bestämde sig de båda männen för att närma sig under vattnet i stället, Le Serrec med sin kamera och hans gode vän med ett undervattensgevär. När de närmade sig så gapade dock varelsen och vände sig mot männen. De bestämde sig snabbt för att återvända till båten och medan de pysslade med det så såg Le Serrecs hustru hur varelsen simmade ut mot havet med rörelser liknande de hos en ål eller orm.

När bilderna i mars följande år publicerades i en australiensk tidning berättade Le Serrec att varelsen haft ett stort, blekt sår på ena sidan av svansen och att det var på grund av skadan som den låg och vilade på sandbotten. Ögonen som kan ses på ovansidan av huvudet är blekgröna, runt fem centimeter stora i diameter och sades ha avlånga pupiller. Varelsen var till största delen svart, men hade bruna ränder och skinnet var blankt och utan knaggligheter eller fjäll. Den hade inga fenor och när den gapade mot Le Serrec och hans vän såg de inga tänder.

Några saker talar dock för att fotografierna är fejkade. Dels så hade Le Serrec ett rykte om sig att inte vara den mest pålitlige människan i världen (bland annat efterlyst av Interpol) och dels så indikerar den underliga placeringen av varelsens ögon att det är en fejk. Ögonen är nämligen placerade på ett sätt som inte matchar någon annan placering av ögon på vattenlevande varelser. Nu kan man ju tycka att det inte behöver betyda något och ett större bevis är nog att Le Serrec några år innan bilderna togs hade försökt få ihop en grupp till en expedition som han påstod skulle löna sig samt sagt att det hade med en sjöorm att göra.
Utöver detta visade aldrig Le Serrec upp sin film för neutrala bedömare och ryktena sade att den var väldigt suddig och i stort sätt värdelös som bevis på någonting.

Dock så har dessa bilder, trots 50 års diskussioner om dem aldrig egentligen kunnat bevisas vara fejkade, vilket gör att även om så skulle vara fallet är de några av de snyggast fejkade kryptozoologiska bilderna i historien.

En annan vinkel
Närbilder
Källor: Tetrapodzoology, Gåtfulla Varelser ISBN 91-88174-03-04

1 kommentar: