14 juli 2011

Attackerar jättebläckfiskar båtar?


Bilden ovan är inte särskilt unik. Temat med jättebläckfiskar som attackerar skepp har ofta dykt upp genom historien, men har lika ofta tagits för rena fantasibilder. 2003 hände någonting som kom att ändra den uppfattningen för många.

Den franske seglaren Olivier De Kersauson deltog i en jorden-runt-seglats. Han hade seglat i ett antal timmar och befann sig utanför Madeira när båten plötsligt saktade ned betydligt och till sist gick ned till halvfart. Det han snart upptäckte var att en jättebläckfisk hade klamrat sig fast vid båtens skrov. De Kersauson kunde se två tentakler som låste rodret, vilka han beskrev var dubbelt så tjocka som hans egen arm. Bläckfisken började efter en stund att skaka båten. Då varken De Kersauson eller hans besättning visste vad de skulle ta sig till så beslutade de sig till sist för att stanna båten, vilket ledde till att bläckfisken släppte taget och försvann tillbaka ned i djupet.

Bevisar det här någonting? Ja, givetvis. Det bevisar att jättebläckfiskar trots allt mycket väl kan ha angripit skepp, även förr i världen. En del teorier talar för att bläckfisken kan ha misstagit skeppet för en kaskelot, vilket är jättebläckfiskens enda (kända) naturliga fiende. Kanske var inte bläckfiskarna lika stora som den på bilden här ovan, men om tentaklerna är dubbelt så tjocka som en vuxen mans arm så var det förmodligen skrämmande nog ändå.

Källor: BBC NewsJourneyman Pictures

4 kommentarer:

 1. Henrik Kanbjer14 juli 2011 13:27

  Lustigt det där. Satt just i dag på bussen till jobbet och tänkte på filmen The Beast (Odjuret). Tänk Hajen fast med en jättebläckfisk istället. Bläckfiskar har alltid skrämt mig och speciellt sedan en världsomsegling under havet. Fascinerande och skrämmande på samma gång. Hoppas jag aldrig behöver möta ett sådant monstrum.

  SvaraRadera
 2. Väldigt intressant, jag har aldrig hört om något liknande i modern tid. Dock har jag svårt att förstå vad en jättebläckfisk gjorde uppe vid ytan om den var frisk nog att sakta in en båt som var stor nog att segla jorden runt med?

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. jag tycker att det är intresant med jättebläckfiskar!

   Radera