4 juli 2011

Märkliga djur: Genomskinliga ålar (Leptocephalus)

I vår nyaste artikelserie "Märkliga djur" kommer det att dyka upp artiklar om djur som kanske inte är ovanliga, men i alla fall såpass märkliga att filmklipp som det ovan genast bemöts med skepsis av mindre insatta.

Leptocephalus är nämligen inget mytomspunnet och ovanligt djur, utan helt enkelt ett ålyngel. Dessa yngel har väldigt tunna kroppar vilka innehåller en geléliknande substans på insidan och ett tunt lager muskler på utsidan. Ynglet saknar även röda blodceller ända tills de vidareutvecklas till unga ålar.

Leptocephali skiljer sig från de flesta fiskyngel eftersom de blir ganska stora, runt 6-30 cm långa och ibland längre än så. De har även en väldigt lång yngelperiod som sträcker sig mellan tre månader till över ett år.
De kan simma både framlänges och baklänges och är ganska snabba.

Länge var det oklart vad de åt för någonting eftersom man aldrig hittade plankton (den vanligaste maten för yngel) i deras system. Nyligen insåg man att de verkar äta de små partiklarna som flyter omkring fritt i havet.

Leptocephali-yngel bor i de övre 100 meterna av havet under natten och ofta lite djupare under dagen.
De kan även innehålla i det närmaste självlysande punkter, vilket man kan se på den här fantastiska videon, vilken var den första filmningen av fenomenet:
Ophichtid leptocephalus off Kona, Hawaii

Källor: Australian Museum, Wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar