24 okt. 2011

Riktiga drakar: Flygande ödlor

Draco Volans
Flygödlor hör inte bara hemma i dinosauriernas värld, utan finns även i vår tid, om än i något mindre skala. Det är ödlor som bor i södra och sydöstra Asien. De här ödlorna kallas lämpligt nog Draco och de använder sina vingar för att glidflyga från träd till träd för att snabbt och smidigt komma undan rovdjur. De är dock inga jättar, för den största av dem, Draco Blanfordii blir bara strax under 35 cm med svans.

Glidflygturer på runt 60 meters längd har noterats och det är extra anmärkningsvärt just med tanke på att ödlorna är ganska små. Även om vingarna i fråga inte gör att ödlorna faktiskt kan lyfta och faktiskt flyga, så kan flera arter däremot kontrollera sina flygturer ganska bra och manövrera i luften för att ta sig dit de vill. De som har mindre vingar och inte kan kontrollera turen lika bra är däremot mycket snabbare än sina mer storvingade släktingar.
Ödlorna lever hela sina liv i träden och den enda gång de ger sig ned på marken är när honorna skall lägga ägg. Då klättrar de ned och gör ett hål i marken där hon lägger några ägg innan hon fyller igen hålet. I ungefär ett dygn vakar hon över äggen, men sedan ger hon sig av upp i träden igen och återvänder aldrig.

Linné gav dessa ödlor namnet Draco eftersom de är så lika de mytologiska drakarna, och visst får man erkänna att när man kikar närmare på dem och föreställer sig ett mycket större exemplar så går det inte att frångå att det här faktiskt är riktiga, nu levande drakar. 


Källor: Wild Asia, Reptile.lv, Mudfooted, Wikipedia

2 kommentarer:

  1. jag vill bli en drake tänk dig att du kan flyga fritt och när du vill om det hände skulle det vara en dröm som gått i uppfyllelse

    SvaraRadera
  2. jag håller med dig. tänk dig att vi kan flyga tsm och spruta eld på meriam!

    SvaraRadera