18 mars 2012

Lagarfljótsormurinn - ett monster på Island


Enligt legenden är Lagarfljótsormurinn en jättelik sjöorm, över 90 meter lång och boende i en glaciärsjö på Island. En folksaga daterad till mitten av 1300-talet berättar om hur en flicka fick en guldring av sin mamma och fick rådet om att lägga den under en liten ormliknande drake för att den skulle växa så att hon kunde tjäna pengar på guldet. När flickan gjorde det så växte dock ormen i stället för ringen. Flickan blev rädd och slängde såväl ring som orm i sjön där ormen fortsatte att växa. Den terroriserade trakten genom att spotta gift och döda såväl djur som människor och trots att hjältar tillkallades så lyckades ingen döda ormen.

Det finns en hel del ögonvittnen som säger sig ha sett Lagarfljótsormurinn även i modern tid, både i vattnet och på stränderna. Bland annat så hände något intressant 1983 när man i samband med dragning av telefonkablar lade märke till underliga rörelser i vattnet. När man senare tog upp den icke fungerande kabeln visade det sig att den var trasig där de underliga rörelserna hade setts. De berättade då att kabeln var speciellt framtagen för att klara av en hel del, men att den var rejält förstörd och trasig på 22 olika ställen.

Videon längst upp är dock det första försök till att bevisa dess existens som publicerats på senare år. I början av februari filmade bonden Hjörtur Kjerúlf det här märkliga klippet i en isig flod som mynnar ut i sjön.

Experter tvivlar dock om att det skall röra sig om ett faktiskt djur på videon och Iceland Review Online gissar på att det är något så tråkigt som ett fryst fiskenät som flyter med strömmen. Det kanske inte är den mest spännande förklaringen, men när man betraktar videon så verkar det som om det är en trolig sådan i alla fall.

Källor: Wikipedia, DN

2 kommentarer:

  1. Åh, jag minns Lagarfljót rätt väl från när jag var i Egilsstaðir. Vacker sjö i ett väldigt vackert område av Island. Dock syntes ingen orm till, även fast jag specifikt tittade efter den. :(

    "Lagarfljótsormurinn" har ett accenttecken, likaså bondens efternamn "Kjerúlf". Hans förnamn är dessutom "Hjörtur". Annars var det en bra artikel, som vanligt.

    SvaraRadera
  2. Yvonne Undin18 mars 2012 22:34

    Ah, ja jag kopierade bara från vad DN hade skrivit, men jag litar mer på dig och ändrar genast!

    SvaraRadera