18 mars 2012

Mammut, björn eller mitt emellan?


I början av året figurerade den här videon över internet och i såväl nyhetsprogram som tidningar. Bakgrundshistorien sades vara att en rysk ingenjör tog filmen förra sommaren i Sibirien. Genast började man filosofera huruvida det faktiskt kunde vara en mammut eller om det var en björn med en fisk i munnen som visades på videon.

Personligen var jag lite tveksamt inställd till björnen med fisken i munnen. Signaturen Firesprink72 på Youtube gjorde vad jag själv funderade på att göra och jämförde djuret på videon med olika tänkbara djur. Han var också tydlig med att det inte fanns några direkta belägg för att det faktiskt var i Sibirien som videon tagits och upptäckte att det djur som hade störst likhet med det i videon var en afrikansk elefant. Det visade sig dock att även om han kan ha rätt om vilket djur som visades på filmen så är videon faktiskt från Sibirien.

Det var nämligen bara i någon vecka som videon cirkulerade innan det annonserades att den var ett falsarium.
Vem som gjort den i sin helhet är fortfarande oklart, men videon är mycket riktigt filmad i Sibirien. Dock inte av någon mystisk, namnlös ingenjör, utan av Ludovic Pethro, en filmare och skribent. Han meddelar dock att han inte såg en enda mammut under filmningen och därvid kan vi dra slutsatsen att någon placerat djuret i filmen i efterhand.

Synd, men det var ett spännande och lite annorlunda falsarium i alla fall!

Källor: The Telegraph, Fox News

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar