13 okt. 2012

Jätteöga ilandflutet i Florida

Ett gigantiskt öga flöt iland på Pompano Beach i Florida den tionde oktober. Det var väldigt färskt när det hittades och blödde till och med fortfarande. Upphittaren lämnade in ögat till Florida Fish and Wildlife Conservation Commission där det studerades och fortfarande studeras. Bilder på ögat har givetvis läckt ut på Internet och gissningar om alla möjliga olika tillhörigheter har kastats omkring.

Carli Segelson, talesman för Florida Fish and Wildlife Conservation Commission säger att det är troligast att ögat kommer från någon form av stor fisk, som exempelvis en svärdfisk eller en tonfisk. Han utesluter inte heller möjligheten att det kan röra sig om ögat från någon slags djuphavsfisk.

Det har även teoretiserats om av experterna att det skulle kunna röra sig om ögat till en jättebläckfisk, då dessa har lättare att förlora ögon än någon fisk. Det är nämligen mjukare vävnad kring en jättebläckfisks öga. Det tycks dock som om det finns benrester kring ögat, vilket utesluter bläckfisken direkt.

Vad tror du? Klicka gärna på omröstningen här till höger.
Personligen så tror jag helt klart på att ögat tillhör en svärdfisk. Titta bara på bilderna nedan.

Ögat framifrån
Svärdfiskhuvud
En uppskattning av storlek
Källor: National Geographic, Wired, The Inqiuisitr, Wikipedia, The Sun


Tack till Elisabeth W. för tipset!

1 kommentar: