8 mars 2013

Globsters


Globster är vad man kallar ett oidentifierat kadaver som flyter iland från havet. Många gånger har det visat sig vara lämningar efter exempelvis jättebläckfiskar, valar eller hajar, men det finns några intressanta fall där lämningarna aldrig blivit förklarade. En intressant detalj är också att brugden ofta blir misstagen för en plesiosaur när den flyter iland föruttnad. Det är nämligen så att fenorna ser ut som de benliknande fenorna på en sådan, samt att när underkäken faller av så ser den ut att ha ett litet huvud på en lång hals.

Här tänkte jag att vi skulle gå igenom några av de oförklarade globsters som finns.

Trunko
Margate, Sydafrika. 1924
Enligt rykten sågs den här varelsen först vid liv då den slogs mot två stycken späckhuggare utanför kusten. Det riktigt mystiska med den här varelsen är att den var täckt av snövit päls och hade en snabel, därav namnet. Ögonvittnen påstår även att svansen påminde om en hummerstjärt och att varelsen när den var vid liv använde den för att attackera späckhuggarna.
Tyvärr undersöktes aldrig Trunko av några vetenskapsmän och det var inte förrän 2010 som man ens hittade några fotografier av kadavret.
Det har kommit många och vitt skiftande förklaringar till vad Trunko kan ha varit, men en av de mer vetenskapliga är att Trunko kan ha varit en albino-sjöelefant.

New Zeeland Globster
Muriwai, Nya Zeeland. 1968
Detta kadaver var över 9 meter långt och 4,2 meter högt. En man från Aucklands universitets avdelning för zoologi uttalade sig om saken: "Jag kan inte komma att tänka på någonting det påminner om."

Skiss gjord av Owen Burnham
Gambo
Gambia. 1983
Det är osäkert om Gambo över huvud taget ens existerat då det inte finns några fotografier eller vad som egentligen kan räknas som pålitliga ögonvittnen. Kadavret skall ha upptäckts av den då femtonårige Owen Burnham. Teckningen ovan gjorde han på plats och han mätte även varelsen. Burnham säger att han inte tänkte på att ta ett prov av varelsen förrän han upptäckte att han inte kunde hitta det i några böcker, men då var det för sent. Lokalbefolkningen kallade den "delfin", men det berodde nog mer på att den hade vissa yttre likheter med en sådan än någonting annat. Lokalbefolkningen minns dock fortfarande händelsen och hävdar än i dag att det rörde sig om en delfin.

Louise Whitts poserar vid kadavret.
Hebrides blob
Hebriderna, Skottland. 1990
Louise Whitts som hittade det beskriver det på följande vis: "Det hade vad som verkade vara ett huvud i ena änden, en böjd rygg och verkade vara täckt av antingen ätet kött eller till och med päls och var 3,7 meter långt [och] hade de här fenliknande sakerna längsmed ryggen."

Four Mile Globster
Tasmanien. 1997
Det här kadavret var 4,6 meter långt och 1,8 meter brett. Det beräknades väga hela fyra ton. Åter igen dyker beskrivningen av vit päls upp. Den beskrivs även ha haft paddelliknande fenor och fyra lober.

Källor: Wikipedia, Den flygande katten
Y. UNDIN

3 kommentarer:

 1. jag undrar, Trunko verkar vara större en en vanlig sjö-elefant(på bilden) eller har jag komplett missuppfattad sjö elfants storlek...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   En sydlig sjöelefant (om det är en hanne) kan bli upp till sex meter lång och väga fyra ton, så de är rätt maffiga djur.

   Radera
 2. Hmmm, Tack för svaret. Man lär sig nått varje dag.

  SvaraRadera