31 mars 2013

Jättepapegojan kakapo

Den tyngsta papegojan i världen kallas kakapo eller ugglepapegoja. För 200 år sedan var det en av de vanligaste fåglarna på Nya Zeeland. 1994 fanns bara 47 exemplar kvar. I dag ser det lite bättre ut med 124 kända levande individer, som alla till och med fått individuella namn.

Kakapon blir upp till 64 cm lång och väger upp till fyra kilo som fullvuxen. Den här papegojan är speciell på många sätt, bland annat för att den har små morrhår vid näbben, samt att den inte kan flyga, men klättrar väldigt bra. Kakapons förfäder invandrade nämligen till Nya Zeeland och då det vid den tiden inte fanns några större rovdjur där så förlorade den med tiden förmågan att flyga och kan nu bara glidflyga väldigt korta sträckor.

Införandet av rovdjur i och med kolonialismen var det som nästan ledde till artens utrotning, men de som lever i dag finns på några öar som hålls fria från rovdjur och de hålls under noggrann övervakning. Att de ökar ganska långsamt i antal kan bero på att en kakapo bara häckar var tredje år, samt att de inte börjar med sådant förrän honorna är hanarna är fem år gamla och honorna ända upp till tio år. Allt som allt kan fågeln bli åttio år gammal, eller mer.

Vi får hoppas att beståndet fortsätter att öka, för den här fågeln är fantastisk och håller inte mindre än fem världsrekord, bland annat är det den tyngsta papegojan, den enda papegojan som inte kan flyga och den enda nattlevande papegojan.


Källor: Wikipedia, Illustrerad vetenskap
Y. UNDIN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar