13 maj 2013

Riktiga drakar: Tuataror (Rhynchocephalia)

Visst ser den väl ut som en ödla? Det är den dock inte. Tuataror eller "bryggödlor" som de också kallas på svenska är en alldeles egen kräldjursordning som i dag bara har två levande arter. De räknas in under kategorin "nutida dinosaurie" och "levande fossil", med andra ord djur som har mer gemensamt med utdöda varelser än med några som lever i dag. Alla deras släktingar dog ut för ungefär 100 miljoner år sedan.

Tuatarorna lever på Nya Zeeland där de haft mycket problem sedan människorna kom dit och tog med sig djur som kom att hota de uråldriga kräldjuren. Av den ena arten finns det i dag bara kvar runt 400 vuxna individer, men de lever dock tryggt och skyddade för tillfället.

En bryggödla kan bli upp till 80 centimeter lång (hanarna), men håller sig ofta kring 60 cm, medan honan är något mindre. De blir mellan 60 och upp till över 100 år gamla och växer över hälften av den tiden så att de blir större och större. Några experter tror att de rent teoretiskt sett skulle kunna nå 200 års ålder om förutsättningarna är perfekta.

Här kommer en annan väldigt intressant sak som gör tuatarorna unika och det är att de har ett tredje öga! Detta sitter ovanpå huvudet och syns bara på riktigt unga djur, eftersom de sedan blir övervuxna med skinn och fjäll. Dock har de förmodligen någon gång fungerat som vanliga ögon eftersom de har alla av ögats komponenter och är kopplade till hjärnan. Även i vuxen ålder när ögonen är dolda så tror man dock att de fortfarande kan skilja på ljus och mörker och kanske även samla in d-vitamin från solen.

Bryggödlan är för övrigt nattlevande, men tycker om att ligga och sola på dagarna om de är fullvuxna. De små brukar gömma sig under trädstammar och liknande, kanske främst för att de större ibland ägnar sig åt kannibalism. Utöver att äta upp varandra så tycker de om att äta insekter, spindlar, grodor, andra ödlor och fågelägg.

Tuatarorna finns i många olika färger och de kan också skifta färg flera gånger under sin levnadstid.

Det finns många inhemska legender om dem och de är enligt sägen budbärare åt Whiro, vilken är gud över död och katastrofer.

En brun bryggödla

En liten grön hane

Ännu en grön

Mer än så här kan man inte se av det tredje ögat till sist.

En större bryggödla med pärlor som utsmyckning på en tagg.

Tidigare fanns tuataran avbildad på New Zeelands mynt och här har smyckeskonstnärinnan Donna Spray gjort en vacker ring av den.

Och till sist en stor mörkgrå tuatara som vilar på en trädstam.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar