9 juni 2013

Utrotad i åttio år

Ball's Pyramid
Utanför Australien, ungefär två mil från klippan ni ser här ovan ligger det en ö som heter Lord Howe. På den ön fanns det en gång en insekt som var mest känd för att den var stor. Den kallades "trädhummer". Denna insekt råkade ut för rejäla problem när ett skepp gick på grund utanför ön och däremd introducerade svartråttor till faunan. Råttorna fann insekterna delikata och 1920 sågs det sista levande exemplaret av insekten.

1960 såg några klättrare något som liknande trädhumrar på klippan Ball's Pyramid. Det var döda exemplar, men de såg ut att ha dött nyligen. Det är bara det att trädhumrar är nattlevande varelser, och ingen hade direkt lust att klättra på den farliga klippan i mörkret för att undersöka saken närmare. Så gick tiden.

80 år efter det sista levande exemplaret setts förflöt innan ett par vetenskapsmän bestämde sig för att undersöka det gamla ryktet. Efter att ha klättrat upp dagtid först så fann de något som såg ut som avföring från en stor insekt och då återvände de nattetid. Vid en ensamväxande buske hittades 24 friska och fullt levande trädhumrar.

Ingen vet hur de tog sig dit, eller hur de överlevt så länge på en sådan eländig plats. Allt man vet är att det är de allra sista i världen.

De sista, men inte längre utrotade.


Källor: Wikipedia, NPR

1 kommentar:

  1. Sedan man hittat de här exemplaren 2001 har man satt igång en riktigt, riktigt framgångsrik kampanj för att rädda arten. Planen går ut på att utrota råttorna (som är trädhummerns store ärkenemesis) från ön, och sedan återintroducera de djur man fött upp i fångenskap - numera närmare 10,000 individer.

    Så, får man bara död på alla råttor - som ju introducerades av människan till att börja med (Australien med omnejd har onekligen dåliga erfarenheter av att introducera gnagare av olika slag) - så ser det ut som man borde kunna rädda arten. En solskenshistoria som vi behöver fler av.

    SvaraRadera