11 juli 2013

Panter siktad i Louisiana

Under firandet av fjärde juli fick en familj syn på ett stort, svart kattdjur i Louisiana. De lyckades också fånga djuret på ett antal fotografier. Av allt att döma är det definitivt ingen vanlig, svart katt de har lyckats få bilder av.
De tillkallade senare sheriff och vildlivsexperter som undersökte platsen i två dagar utan att hitta några bevis utöver vad som såg ut som spår efter rödlo. En sak som verkligen motsäger att det handlar om en lokatt är dock den långa, långa svansen på det fotograferade djuret. Lodjur har nämligen korta svansar. Just nu säger experterna att det kan vara en vanlig huskatt, men av allt att döma gör storleken detta osannolikt.

Vad är då en panter egentligen?
En panter är egentligen inte en egen art, utan det är när ett stort kattdjur som råkat födas med helsvart päls. Vanligtvis är det svarta jaguarer och leoparder man pratar om när man menar pantrar. Det finns rykten kring svarta pumor också, men ett exemplar har aldrig hittats och företeelsen anses av många vara en myt. Såväl storleksmässigt som svansmässigt så stämmer ju dock en panter in på det fotograferade djuret, så kanske har man kommit närmare bevis på att svarta pumor faktiskt existerar.

Allt detta innebär ju dock något annat intressant, nämligen att om det nu finns melanistiska (svartpälsade) lodjur så skulle vi kunna ha pantrar här i våra Svenska skogar också!

Acadiana's Multi-Media News Station

En vanlig rödlo. Ser inte svansen på tok för kort ut?
 
En puma.

Källor: klfy, wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar