13 aug. 2013

Boktips: Bläckfiskar av Cousteau och Diolé

Ett litet lästips så här i sommartider. Oavsett om du vill ligga på stranden i solen, eller kura ihop dig innanför glasrutan i regnet så har man ju alltid glädje av en god bok.

Denna bok skrevs 1973 och gavs ut 1981 på svenska, men den är ändå fortfarande högaktuell. Det är en underbar bok där dokumentärfilmaren Jacques Yves Cousteau tillsammans med sin vän Philippe Diolé skriver om sina möten med bläckfiskar och de upptäckter de gjort kring djuren genom åren.
Visste du exempelvis att bläckfiskar bygger detaljerade bon som de pryder med allehanda saker de hittar på havsbotten? Visste du att bläckfiskar har långtidsminne? Sådant och mycket annat får man lära sig.

Författarna har kanske främst försökt att öka förståelsen för bläckfiskar, och visa världen att de inte alls är de bestar som litteratur och film alltid gjort gällande. Det är en vacker, intressant och ögonöppnande bok - som dessutom är späckad med underbara bilder.

Av uppenbara skäl finns den inte i vanliga bokhandlar, men man brukar kunna hitta den på loppis, på sidan Bokbörsen och på en hel del bibliotek. Mycket nöje!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar