24 aug. 2013

Drakkadavret i Spanien: Serpiente de verano

Klicka på bilden för att se en större version!
Åter igen har det flutit iland ett mystiskt kadaver på en strand, denna gång på stranden utanför byn Villaricos i Spanien. Kroppen är fyra meter lång och tycks enligt bilderna ha märkliga, nästan djurliknande horn. Det är märkligt hur många olika instanser som skrivit om upptäckten och som nästan tycks hoppas på att det skall vara en behornad drake.

Min personliga första tanke var att det skulle kunna vara en sillkung, men det kändes inte helt rätt. Dels brukar sillkungar ha en klart röd kam längsmed hela kroppen och jag tyckte att något spår torde finnas av den, dels de märkliga hornen.

Efter lite undersökningar och dividerande kom jag dock fram till samma sak som ett fåtal mer publikationer redan skrivit om, och som även iktyologen (en iktyolog studerar just fiskar) Dean Grubbs meddelat till NBC News:

"Det där är definitivt ett hajskelett. Utväxterna vid ryggen förvirrade mig först, men det är lägre kaudalt stöd för fenor. 'Hornen' är scarpulocoracoider som stödjer de pektorala fenorna."

Det han med andra ord säger är att det som syns på bilden längst ned är en del av en fena och att hornen i fråga är samma sak som våra skulderblad. Resten av hajen som skulle ha gjort den lättare att känna igen har fallit bort under föruttnelseprocessen.

Jag har också lyckats få ta del av iakttagelser från en ortsbo som upplevt fyndet på nära håll. Denne berättar att hela historien gör honom generad i och med att allt tagits dåligt omhand av de lokala myndigheterna. De experter som skulle undersökt kadavret på plats gav det mycket oprofessionella utlåtandet att det helt enkelt var "någon slags fisk".

Intressant nog kallas i Spanien nyheter som är uppblåsta bara för att fylla tidningssidorna under sommaren för "Serpiente de verano", alltså "sommarorm".

1 kommentar: