16 apr. 2017

Trunko, en vildsint havsbest?

Originalbilden av trunko
Trunko är vad man kallar ett märkligt djur som flöt iland i Sydafrika den 25 oktober 1924. Djuret beskrevs ha en snabel och vit päls "som en isbjörn". Bilden ovan är den enda som finns, och den anses vara äkta.

Djuret skall ha varit 14,3 meter långt, 3 meter brett och 1,5 meter högt. Huvudet rapporterades vara praktiskt taget ersatt med en snabel på ungefär 1,5 meter längd och med en omkrets på 35 cm. Svansen rapporterades vara tre meter lång och pälsen tjugo cm lång. Det låter ju som en ganska opraktiskt pälslängd på ett sjölevande djur, inte sant?

Den 22 februari i år spolades det iland ännu ett oidentifierat kadaver, denna gång i Filippinerna, som man genast ville fastslå var just "en trunko". Problemet med det är, som ni kan se på bilderna nedan, att det verkar vara ett djur i stadie av djup förruttnelse snarare än ett hårigt havsmonster.

Så var då den ursprungliga trunko samma sak? Helt enkelt en jättebläckfisk eller val som förruttnat till oigenkännlighet och vars blottlagda fettlager och senor påminde om päls? Ja, man kan lätt dra den slutsatsen, men det mest spännande med den ursprungliga trunko var den historia som flera ögonvittnen berättade:
De sade att de hade sett den håriga, snabelförsedda varelsen slåss i flera timmar med två späckhuggare. De berättade att varelsen främst hade använd sin svans i striden samt att den hävt sig tio meter upp i luften vid ett antal tillfällen. Varelsen förlorade dock striden och det var därför den spolades iland på stranden.
Trots att kadavret låg där i tio dagar undersöktes det aldrig officiellt av någon forskare eller vetenskapsman. Dock har den spännande historien om trunkos sista kamp kittlat människors fantasi i snart hundra år, och lär säkert fortsätta att göra det också!

Kadavret som flöt iland i februari 2017
En tolkning från KingOvRats
Den sista striden av Richard SvenssonEn tolknng från EternalSaturn


1 kommentar:

  1. Kan inte snabeln helt enkelt varit en valpenis? De ser väldigt snabel/tentakel liknande ut.

    SvaraRadera