9 apr. 2017

Vargmonstret shunka warakin


Shunka warakin, eller shunka warak'in som det också stavas, är ett djur som nämns i amerikansk folklore. Det sägs påminna om såväl en varg som en hyena, eventuellt en korsning mellan de båda. Namnet tros härstamma från uttrycket "shhuhnkha Warahwalkin" på chiwere som betyder "bär iväg hundar".
Stöd för att namnet stämmer väl gavs av en amerikansk urinnevånare vid namn Lance Foster som trädde fram 1995 och berättade följande: "Det fanns ett märkligt djur kallat shunka warak'in som smet in i läger på nätterna och stal hundar. Det sades vara hyenaliknande och skrek som en människa när den dödades." Foster berättade också att han trodde att skinnet från djuret fanns kvar, men detta tycks inte ha följts upp av någon.

Ett märkligt djur sköts 1896 i Montana och detta djur har av många accepterats vara vad som ligger bakom legenderna om shunka warakin. Djuret i fråga stoppades upp av en taxidermist vid namn Joseph Sherwood och ställdes upp i dennes kombinerade butik och museum i Idaho. Sherwood namnade varelsen som "ringdocus".
Detta uppstoppade djur är det enda fysiska beviset på att något kan ligga bakom folkloren och trots att det försvann från världens radar under en längre period spårades det upp i december 2007.


Det finns flera teorier om vad shunka warakin kan vara för någonting. En del tror på att det kan vara ett förhistoriskt djur av något slag, såsom jättevarg (canis diros, eller mer känd under sitt engelska namn dire wolf). Det har tagits fram bilder av hur sådana vargar sett ut beroende på var de hörde hemma och den till höger på bilden påminner ganska bra om just Sherwoods ringdocus, inte sant? Det som talar för den förklaringen är ju också att djuret skall ha varit stort nog för att bära iväg på hundar, men besten som sköts i Montana var inte avsevärt stor, utan 120 cm lång från nos till svansrot och nätta 71 centimeter i mankhöjd. Den hade också en något märklig färgteckning med antydan till ränder, som synes på bilden nedan.


Givetvis finns det också mindre dramatiska förklaringar, bland annat att det kan röra sig om en deformerad varg som är helt normal i grund, men vars ovanliga utseende och extra vildsinta beteende handlar om avvikelser.

Några DNA-prover har dock tyvärr inte tagits från det uppstoppade djuret då det först blev en enorm tvist om äganderätten till det uppstoppade djuret och sedan har såväl det museum som äger den samt det som visar upp den just nu varit ovilliga till att låta prover tas, förmodligen för att den drar mer intresse till sig om den förblir ett mysterium.
Kanske är det också sant som ägaren själv uttryckte det, att han inte är redo att se en lösning till ett spännande mysterium som varit centralt i hans familj i generationer.


Källor: Wikipedia, CryptomundoInga kommentarer:

Skicka en kommentar