21 maj 2017

Kiwada (kiwa hirsuta)

För elva år sedan klippte min mor ut en liten tidningsnotis åt mig. Den satt länge på mitt kylskåp innan den försvann i en flytt. I dag tänkte jag se vad som egentligen hände med den märkliga "håriga krabban" som notisen handlade om. Sagt och gjort: Möt kiwada.

Kiwada kallas på engelska ofta för "Yeti crab" eller "Yeti lobster" på grund av sin ljusa färg och sin håriga uppenbarelse. Namnet "Kiwada" kommer från "Kiwa" vilket är namnet på en havsgud i moerisk mytologi. Ett poetiskt namn för Stilla Havet, där kiwadan hittades, är "Te moana nui a Kiwa" vilket till och med betyder "Kiwas stora hav".
"Hirsuta" vilket är dess andranamn på latin betyder helt enkelt bara "hårig", vilket känns logiskt nog.

Denna märkliga lilla varelse blir inte mer än runt femton centimeter lång och såg för första gången den moderna dagens ljus i mars 2005, och upptäckten offentliggjordes inte förrän ett år senare. Det var genom en marinbiologisk undersökning som ägde rum via en bemannad djuphavsubåt som man fann detta ovanliga skaldjur på 2200 meters djup.
Även om kiwadan ser ut som en hummer är den närmare besläktad med eremitkräftor och krabbor än faktiskta humrar.

Det visade sig efter rejäla undersökningar att upptäckten av kiwadan resulterade i att man fick skapa en ny biologisk familj kallad "kiwaidae" och 2006 upptäcktes ännu en medlem som sedan fastslogs 2011 och fick namnet "kiwa puravida".

Kiwadan är blind och lever enbart på rejäla djup. Det är oklart vad den lever av, men den vanligaste teorin är att den helt enkelt är en köttätare.

Oavsett bevisar det här ännu en gång vilka märkliga företeelser det finns - och som fortfarande upptäcks - i havet.

Källor: Wikipedia, NCBI, MBARI
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar